Noticies del cors

El Cor de cambra Ad libitum vencedor del Gran Premi Nacional de Cant Coral 2023

By 20 October, 2023 No Comments

El Fórum Evolución de Burgos va acollir el passat 14 d’octubre la XXXIII edició del Gran Premi Nacional de Cant Coral. Ad libitum va accedir a esta edició per haver resultat guanyador al XLIX Certamen Coral d’Ejea de los Caballeros, a l’abril de 2022. Van participar també en esta edició del Gran Premi el Cor Femení ACTEA de Barcelona, la Coral Nubah de Granada i el Cor de veus blanques del Conservatori Professional de música de Tenerife.

El programa interpretat per Ad libitum va començar amb l’obra obligada “La Tarara”, en versió del compositor burgalés Antonio José, a la qual va seguir un variat programa de lliure elecció: “Io son giovinetta”, de Claudio Monteverdi; “Money… penny…” de la complexa obra “Cries of London”, de Luciano Berio; i “Leonardo dreams of his flying machine”, d’Eric Whitacre.

El jurat, compost per destacades figures del panorama musical -Andoni Sierra, Enrique Azurza, Juan Pablo de Juan, Pedro María de l’Església i Elena Rosso- va considerar l’actuació d’Ad libitum meritòria del Gran Premi, dotat d’un trofeu commemoratiu i 2.000 euros.

Aquest premi es suma a un ampli palmarés que reuneix alguns dels premis més importants del panorama nacional, com el mateix Gran Premi Nacional de Cant Coral en la seua edició de 2017. Ad libitum és l’únic cor valencià que ha obtingut aquest reconeixement. A aquesta fita es suma la participació en certàmens internacionals com el Certamen d’Havaneres i Polifonia de Torrevella o Certamen Internacional de Tolosa.

L’agrupació valenciana està formada per al voltant de 25 cantants amb una sòlida formació musical i vocal, dirigida des de 2007 per Francesc Gamón. El seu repertori comprèn des de la polifonia clàssica fins a les creacions del segle XXI, tant a capela com amb acompanyament instrumental. D’aquesta agrupació han eixit i continuen eixint un gran nombre de cantants professionals que desenvolupen la seua activitat al més alt nivell. Ad libitum s’emmarca dins de la Escola Coral Veus Ajuntes (Quart de Poblet, 1983), un ampli projecte pedagògic que s’ocupa de la formació en el cant coral des de la primerenca edat dels quatre anys i que actualment la formen més de cent xiquets, joves i adults dividits en sis grups corals.

El pròxim Divendres 10 de novembre, Ad libitum celebrarà el seu XX Aniversari a l’Auditori Molí de Vila de Quart de Poblet, amb una gal·la-concert que repassarà la trajectòria de l’agrupació i reunirà actuals i antics membres del cor.